keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Muoviteknologia

Tyhjiömuovaustekniikka


Halusin tehdä tyhjiömuovaamalla lapselleni pienen "tuplakupla" lampun. Eero Aarnio on maamme tunnetuimpia muotoilijoita ja myös ehdoton suosikkini. Pidän hänen tyylinsä leikkimielisyydestään ja selkeistä muodoista, jotka näkyvät hänen töissään.



Työ alkoi MDF levypakan liimaamisella.
Muodon kopioiminen MDF-levylle.



Vannesahalla sahaaminen muotoon.
Muotti täytyi halkaista kahtia, jotta saataisiin vastakappale myös valmistettua. Ja muotoilua hiomalla.
Muotti kiinnitetään ruuvein ohueen 4 mm havuvaneriin, siten, että muotin ja vanerin väliin jää "prikkojen"  verran tyhjää tilaa (rako n. 1mm), jolloin ilma pääsee kulkemaan raossa. Muista myös ensin porata reiät mdf levyyn, koska prikkojen asettaminen muotin ja levyn väliin on mahdotonta.
Lisäksi reijitetään muotin ympäri 2-3 mm  (halkaisijaltaan) reijillä.
On muistettava, että muotin alareunaa ei saa pyöristää, koska muutoin imuvoima vetää muovin
 muotin alle ja muovia ei saa muotista tällöin irti.
Myöskin muotin ylä reuna, eli päälimmäinen osa, on hyvä pyöristää, jotta saadaan muotti paremmin irroitettua muovauksen jälkeen.

 Tyhjiömuovauslaitteen säädöt "täysille".






Muotti koneeseen.


Ja muovilevy lämpiämään. Muovilevy täytyy olla juuri kehikon kokoinen, jotta se voidaan puristaa kehittkoon kiinni. Muovi on hankittu Step Systemsiltä ja se on polystyreeniä , paksuus 2,77 mm.
60 sekuntia lämmitys. Toki konetta kannattaa esilämmittää ensin. Sopivan lämmön tietää siitä että muovi hieman joustaa ja tuntuu kädellä lämpimältä.




Ja imu päälle ja nosto ylös. Hienosti onnistui.






Muotti kannattaa ottaa melko nopeasti irti, koska jos muotin irroitus jää seuraavaan "kertaan" niin voi käydä kuin minulle, eli muovi halkesi keskeltä. (siitä ei ole kuvaa )



Tein kokeiluversion muotista myös kirkkalle muoville.


Mitä opin? Olisi pitänyt paremmin suunnitella koko, koska jäi hukkamuovia runsaasti. Muotti täytyy ottaa muotista pois heti kun mahdollista, jotta muovi voi ikäänkuin "vetäytyä" muotoonsa.

Mielestäni tämä on hyvä oppilastyö kouluun, koska ei ole aina varmaa kuinka erilaiset muovit käyttäytyvät ja millainen muotti sopii mihinkin muoviin. Joten tutkiva ja kokeileva oppiminen on mahdollista juuri tämmöisessä työssä. Kokonaisen käsityöprosessin hallintaa mitä mielekkäämmällä tavalla. Muotin suunnittelu, ideointi, tuotekehittely, valmistus, lisäksi integroiva sähkö, niinkuin tässä työssä.

 Ja lopullinen työ näyttelyssä. Lisäsin vain valmiit ledivalot muovimuotin sisään.