perjantai 2. marraskuuta 2012

Ruohonleikkurin syyshuolto


Huollettava kohde: Patner Bio ruohonleikkuri vm.2005, Parikkalassa 21.10.2012.
Tarvikkeet: Tulppa-avain, tulpan putsaukseen metalliharja, ilmansuodattimen kotelon putsaukseen pesutarvikkeet, öljyä sekä ratti. Lisäksi ruohonleikkurin terän irroitukseen ja öljytulppamutterin irroitukseen sopivat työvälineet.

Öljy maksaa n 5 eur
Uusi sytytystulppa 4,5  eur
Uusi vaijeri x eur

Hong Kong mainosti ruohonleikkurinhuoltosarjaa 14,95 eur, joka sisältää ilmansuodattimen, sytytstulpan, SAE 30 600 ml öljy, tulppa-avaimen ja polttoaineen stabilointiaineen.

1. Tankki ensin aivan tyhjäksi jo kevättä varten (jos tankkiin on jostain syystä päässyt vettä, niin vesi polttoaineessa ruostuttaa moottoria, jolloin mäntä alkaa takerrella tai juuttua kokonaan). Tankin saa hyvin tyhjäksi kallistamalla tai tankin voi imeä tyhjäksi injektioruiskulla. Samalla pääsee hyvin putsaamaan myös teräkotelon, johon helposti takertuu ruohoa. Apulainen on aina tarpeen.
Hyvä työväline teräkotelon putsaukseen löytyy keittiöstä.
2.Huolla tai vaihda sytytystulppa. Tulppa kierretään irti tulppa-avaimella. Jos tulppa on paksun karstan peitossa, puhdistetaan se teräsharjalla, muutoin se ei anna kunnolla kipinää, eikä moottori käynnisty. Kaada teelusikallainen moottoriöljyä tulpan reiästä ja pyöräytä pari kertaa narusta vetäen. Rasvainen ja kulunut sytytystulppa täytyy vaihtaa uuteen, mutta meidän sytytystulppa oli vaihdettu alkukesästä, niin pelkkä putsaus riitti oikein hyvin.
3.Öljynvaihto. Öljynvaihto aloitetaan avaamalla öljysäiliön pohjassa olevan öljysäiliön tulppamutteri. Kun tulppamutteri avautuu, niin täytyy huolehtia, että myös öljyn valutusastia on valmiina. Vanha öljy viedään paikalliseen jätelaitokseen, se on ongelmajätettä.
Käy kahvilla ja kun palaat, niin muista laittaa tulppamutteri takaisin paikoilleen.

4. Pese tai vaihda ilmansuodatin. Kaasuttimen päällä on ilmanpuhdistin, jonka suodatin täytyy pestä kerran kayttökaudessa. Suodattimeen kertyy likaa ja roskia, jotka haittaavat ilman virtausta. Suodatin on öljyinen solumuovipala, joka on kotelossa kannen alla ja kiinni kaasuttimeen menevällä pitkällä ruuvilla. Suodatin voidaan pestä liottamalla petrooliin tai bensaa niin kuin kuvassa. Myös kotelo putsataan huolellisesti.
Kun suodatin on puhdas, niin lopuksi siihen lorautetaan ruokalusikallinen öljyä. Ja lopuksi se kiinnitetään takaisin koteloonsa.
5. Leikkurinterän teroitus. Jos ruohonleikkurin terä on tylsä, niin kuin meidän ruohonleikkurimme terä, niin se vaihdetaan joko uuteen tai teroitetaan. Terä irroitetaan kiintoavaimella. Irroituksessa käytetään puupalaa apuna siten, että puupala asetetaan terän ja teräkotelon väliin.



Teroitus tehdään kulmahiomakoneella. Terä hiotaan molemmista päistä saman verran, muutoin terä ei ole tasapainossa ja se voi aiheuttaa moottoriin tärinää, joka puolestaan vaurioittaa laakereita ja ääritapauksessa jopa tuhoaa moottorin. Terän hiontakulma on 25 astetta.









 Ja terä teroitetaan vain toiselta puolelta, ei niin kuin esim. kirveen terä, koska silloin terä kuluisi turhan nopeasti. Oleellista on teroitus pyörimissuuntaan.



6. Lisäksi meidän ruohonleikkurimme vaijeri repsotti pahasti ja oli osittain jo poikki. Sopivan vaijerin voi ostaa rautakaupasta ja se on konekohtainen. Vaijeri irroitetaan paikoiltaan ja vaihdetaan uuteen.



Tähän syyshuoltoon meni aikaa noin kolme tuntia sisältäen "öljynvalutuskahvit".
En ollut aikaisemmin tehnyt huoltoa, vaan se on kuulunut miesten töihin, mutta nyt se taitaa kuulua myös naisten töihin. Etsin ohjeet Tee Itse lehdestä, joka on vuodelta 2003, jossa oli hyvät työkuvat ja ohjeet, ilman niitä en olisi osannut tehdä huoltoa yksin. Onpa hieno tunne taas, opin jotain uutta!







TALVISÄILYTYKSEN ajaksi tankki pitäisi tyhjentää ja antaa moottorin käydä kunnes loput polttoaineesta on kulunut ja moottori sammuu. Jos tankkia ei tyhjennetä, polttoaineeseen on laitettava satabilointiainetta, joka estää hartsien erkaantumisen polttoaineesta säilytyksen aikana.